Antalya’ya özgü olan ve tarihi 200 yıl önceye dayanan “Lüppe” takısının ve tarihi 80 yıl önceye dayanan “Antalya Burması”nın Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alımı için, Antalya Valiliği öncülüğünde ve Antalya Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonunda, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği destekleriyle, Antalya Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Türk Patent Enstitüsüne müracaatta bulundu.

Antalya’nın değerli takıları için geniş katılımlı toplantı

Konuyla ilgili teknik ve detaylı bilgiler, önceki dönem yılın ikinci ahisi Antalya Burması ve Lüppe ustası Ünal Arslan tarafından verildi. Öte yandan toplantı Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere’nin ev sahipliğinde, Antalya Tarım İl Müdürlüğü Koordinasyon Şube Müdürü ve Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Halil Kayaer’in katılımlarıyla AESOB Binası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Etkinliğe, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Fırat Erkal, Tarım İl Müdürlüğü Koordinasyon Şube Müdürü İbrahim Irmak, Oda Genel Sekreteri Serdar Pilavcu, Altın Ustası Ünal Arslan ve ATSO 26'ıncı Grup Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ömer Gilan katılım sağladı.

“Antalya, coğrafi işaretlerde liderliğe hazırlanıyor”

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, sürecin Antalya'nın coğrafi işaretler aduna lider bir konumda olmaya hazırlandığını söyledi ve ekledi:

"Bu dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de esasen coğrafi işaret alma potansiyeli olan ürünlerin büyük kısmı tarım ve gıda ürünleri, yani yetiştirilen ürünler. Ama bunların içerisinde çok değerli el sanatı ürünler de var. Tabii bir bütün olarak bu süreci yürüttüğümüz için bu işin koordinatörü olarak bugün biz de buradayız. Kısa süre içerisinde geldiğimiz bu nokta çok sevindirici. Sayın Valimiz de yakinen takip ediyor. Bugün itibariyle de on altı ürünümüzün tescil başvurusu yapıldı. İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye'de lider, coğrafi işaretler adına lider bir il olacaktır Antalya. Buna inancımız tam. Bu anlamda çok kıymet verdiğimiz, değer verdiğimiz dediğim gibi el sanatlarımızla ilgili de bu süreç birlikte yürütülüyor"

ifadelerini kullandı.

“Antalya Lüppe’si başka şehirde üretilemez"

El sanatları üzerine Türkiye’de coğrafi tescil almış 3 şehir olduğunu söyleyen Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Halil Kayaer, Antalya'nın da bu illerden biri olacağını söyledi.

Meteoroloji gün gün açıkladı: Antalya'da yağışlar devam edecek
Meteoroloji gün gün açıkladı: Antalya'da yağışlar devam edecek
İçeriği Görüntüle

“Biz de dedik ki bizim böyle çok güzel iki tane ürünümüz var. Ve neden biz bu işi neden biz bunlara coğrafi işaret almıyoruz diye uğraşırken Sayın Valimiz bu coğrafi işaretleri hakkında artık Antalya'nın lider bir şehir olması gerektiğini bir toplantıda belirtmişti. Sayın Tarım İl Müdürlüğü'nün kurduğu komisyonunla bizle temasa geçmesiyle zaten biz bunun altyapısını hazırlamıştık. Münacatlarımızı en kısa sürede yapacaktık fakat Tarım İl Müdürlüğü'nüzün kurmuş olduğu komisyon sayesinde bütün resmi prosedür işlemleri onlar bize yardımcı olarak münacatımızı yaptık. İki ürün için de büyük ihtimalle herhalde tescil alırız diye düşünüyoruz. Çünkü bu ikisi de çok özel ürünler. - Antalya Lübbesi'ni mesela Antalya dışında hiçbir şehirde ne üretimi vardır ne de bunun şeklini veya yapısını bilen bir şehir yoktur yani. Özellikle Antalya'ya özgü bir  kolyedir. İnşallah süreç olumlu ilerler ve iki ürünün de Antalya hakkında Antalya ilimize coğrafi işaretli ürün olarak kaydettirmeyi başarırız”

Antalya’nın takı geleneği resmileşiyor

Toplantının ardından antalyahakkinda.com’a özel açıklama yapan Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Antalya Valimiz Sayın Hulusi Şahin'in talimatıyla Antalya'nın tüm il ve ilçelerdeki Tarım İl Müdürlüğü ve Kaymakamları aracılığıyla bir coğrafi işaretle ilgili bir çalışma başlatıldı. Biz de Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak da bu komisyonda yer alıyoruz. Ve birçok komisyonu yapmış olduğu çalışmalar neticesinde birçok coğrafi işaret ortaya çıktı.
Ama bugün çok ilginç olan altın ve takı üzerine Antalya Burması ve Lübbesi çok öne çıktı. Antalya Kuyumcular Odası Başkanımızın da bu yönde bir çalışması vardı. Birkaç yıldır yürüttü. Tam bu şeyin üzerine gelince de ikisi birleştirildi. Ve Tarım İl Müdürlüğü vasıtasıyla da Antalya'nın Burması'yla Lübbesi'nin coğrafi işaretiyle müracaatı yapıldı. Bugün de onunla ilgili bir basın toplantısı yaptık" 

Kuyumcu esnafı da kazanacak

Antalya’nın kuyumculuk geleneğinin en önemli parçalarından olan Burma ve Lüppe’nin, 160 yılı aşkın süredir düğünlerde kullanılan vazgeçilmez takılar arasında yer aldığını belirten Dere,

"Tabii gittiğimiz yerlerde Trabzon'a gidiyoruz. İşte Trabzon Burması, Gaziantep Burması aslında esas bizim Antalya Burmamız var. Az önce de başkanımız da ifade etti. 160-170 yıldır bu bizim düğünlerimizin geleneklerinde Antalya Lübbesi ve Burması takılıyordu. Bunu yine öne çıkarmak, gün yüzüne çıkarmak ve tüm Antalya'nın tanıtımına da çok faydalı olacağına inanıyoruz. Ve Kuyumcu Esnafımızın da bu konuda işlerin de yerelde artacağını, gelen yerli ve yabancı misafirlerimizin de özellikle bu coğrafi işareti aldığımız takdirde de bununla birlikte çok işlerin de iyi olacağını düşünüyoruz. Hem Antalya'nın tanıtım açısından hem de Kuyumcu Esnafımızın bu yöndeki çalışmasından gelen kazancı da ortaya çıkacağını da buradan görüyoruz”

dedi.

60 yıldır bu geleneği sürdürüyor

60 yıllık altın işleme ustası Ünal Arslan ise söz konusu takının tarihine ilişkin şunları söyledi:

“Tarihi çok eski. 60 yıldır ben geldim, yapılıyordu bunlar. Ustalarımızdan öğrendik. Aşağı yukarı 60 yıldır da ben kendim yapıyorum. 40 gramdan 100 gram, bazen 150 gram isteniyor. Bunları ben özel yapıyorum”

Muhabir: İlayda Zeybek