Antalya’nın Manavgat ilçesi, spor tarihine geçecek sıra dışı bir başarı hikayesine ev sahipliği yapıyor. İşitme engelli genç sporcu Müslüm Beraat Aslan; karate, judo, güreş ve atletizmdeki başarılarının yanı sıra günlük yaşam tarzıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Son olarak Mersin’de düzenlenen Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu (TİESEF) Atletizm Türkiye Şampiyonası’nda üç farklı kategoride birden podyuma çıkan Manavgatlı sporcu, zorlu rakiplerine karşı 5 bin metre yarışında Türkiye 2’ncisi, 3 bin metrede Türkiye 3’üncüsü ve 1500 metrede ise Türkiye 5’incisi olmayı başardı.
Gaziantep’ten Manavgat’a uzanan azim hikayesi
28 Ağustos 2007 tarihinde Gaziantep’in Nizip ilçesinde dünyaya gelen ve emekli öğretmen olan merhum dedesi Müslüm Aslan'ın ismini taşıyan Müslüm Beraat Aslan, henüz 4 yaşındayken ailesiyle birlikte Manavgat’a göç etti. Eğitim hayatına Doğançam İlköğretim Okulu’nda başlayan Aslan, sırasıyla Şehit Uğur Yıldız İmam Hatip Ortaokulu ve Meslek Lisesi’nde eğitim gördü. Eğitimini sürdürürken hayatın yükünü de omuzlayan genç sporcu, Manavgat Sanayi Sitesi’ndeki bir tamirhanede çırak olarak zanaat öğrenmeye başladı.

Minderden atletizm pistine uzanan kilometreler
Spor kariyerine henüz 6 yaşındayken Karate-Do branşı ile adım atan, ardından judo ile felsefesini pekiştiren Aslan, spor hayatına güreşi de dahil etti. Kendisi için en uygun branşın güreş olduğuna karar vererek 2023 yılının Mayıs ayında Manavgat Belediyesi Güreş Eğitim Merkezi’nde antrenör Ercan Keskin gözetiminde mindere çıktı. Ailesiyle ikamet ettiği Demirciler Mahallesi ile ilçe merkezi arasındaki 12 kilometrelik mesafeyi ilk etapta yürüyerek aşan genç yetenek, bu yürüyüşleri zamanla tempoya dökerek koşuya dönüştürdü. Kilometrelerce süren bu zorunlu yolculuklar, onun atletizm sporuna yönelmesini sağladı. Aslan, bu güzergahı kimi zaman da at sırtında katetti.
Beş branşta birden kürsüye çıktı
Güreş branşında elde ettiği Türkiye birinciliklerinin hemen ardından, geçtiğimiz 12 Nisan’da Ankara’da organize edilen Judo Türkiye Şampiyonası’nda da altın madalyaya uzanan Müslüm Beraat Aslan, başarısını pistlere de taşıdı. 9-10 Mayıs tarihlerinde Mersin’deki Atletizm Şampiyonası’nda kazandığı derecelerle çok yönlü bir atlet olduğunu kanıtlayan genç sporcu, Külcüler Mahallesi’ndeki evinden iş yerine at sırtında gidip gelerek adından söz ettiriyor. Kariyer basamaklarını ve yaşadığı süreci aktaran işitme engelli Müslüm Beraat Aslan, şu ifadeleri kullandı:
"2013 yılında Emine hocamın nezaretinde Karate-Do sporuna başladım, merhum Dursun Bulut hocamla devam ettim. 2023 yılında Ercan Keskin hocamla Manavgat Belediyesi Güreş Kulübü’nde güreş sporuna başladım. Kısa süre sonra da judo ile ilgilenmeye başladım"
"Hem sanayide çalışıyorum hem yarışlara katılıyorum"
Evi ile iş yeri arasındaki mesafeyi disipline dönüştürerek atletizme adım atan Aslan, çok yönlü yaşamını şu sözlerle özetledi:
"Güreş idmanlarına Külcüler Mahallesi’nden 12 kilometreyi yürüyerek ve koşarak gidip gelmeye başladım. Bu sayede atletizm ile ilgilendim ve yarışmalara katıldım. Sanayide çalışırken işe zaman zaman atımla gidip geliyordum. Manavgat’ta yapılan at yarışlarında dereceye girdim. 5 ayrı spor dalında aynı anda yarışmalara katılmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu arada kalan zamanımda hayvancılıkla geçimini sağlayan aileme yardım ediyorum"




