Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bulunan Nekropol Müzesi çevresine kurulan dikenli tel ve ağ sistemi, hayvanseverlerin tepkisini çekti. Müzenin tavan bölümüne yerleştirilen ağlara takılan güvercinlerin mahsur kaldığı, bazılarının ise telef olduğu belirtildi. Yüksekalan Mahallesi’nde bulunan müze çevresinde vatandaşlar tarafından beslenen güvercinlerin, alanın üst kısmına çekilen tel ağ sistemine takılarak çıkamadığı ifade edildi. Bölgede çok sayıda kuşun yaşamını yitirdiği öne sürülürken, kurtarılan bazı güvercinlerin ise yaralı halde bulunduğu aktarıldı.

Ayağı tele takılan güvercini itfaiye kurtardı
Sabah saatlerinde ayağı tel sisteme takılan bir güvercin için itfaiye ekiplerine ihbarda bulunuldu. Olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 10 metre yükseklikte mahsur kalan güvercini kurtarmak için çalışma başlattı. İtfaiye erinin müdahalesiyle bulunduğu yerden alınan güvercin yeniden özgürlüğüne kavuştu. Ancak kuşun ayağında yaralanma olduğu ve bir süre uçamadığı görüldü. Bölgede çekilen görüntülerde teller arasında canlı halde mahsur kalan güvercinlerin yanı sıra telef olmuş kuşların da bulunduğu dikkat çekti.
Hayvanseverlerden tepki
Yaşananların ardından Antalya’daki hayvan hakları savunucuları, Nekropol Müzesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Gönüllüler, müze çevresine kurulan ağ sisteminin kuşların ölümüne neden olduğunu belirterek çözüm talebinde bulundu. Hayvan Hakları Platformu Türkiye gönüllüsü Özlem Başargil, bölgede günlerdir nöbet tuttuklarını belirterek,
“Bugün nöbetimizin 5. günü. Nekropol Müzesi'nin tavanına boydan boya tel ve ağ örülmüş. Sebebi kuşlar içeriye girmesin kuşlar dışarıya çıkmasın. Burada kuşlar içeri grimesin diye tavana ağ sistemi yerleştiriyor ve etrafına korkuluklara çiviler yerleştiriliyor. Mezarları korumak için canlıları yok ediyorlar. Bu ağların içerisinde sayısını bilmediğimiz kadar hayvan ölümü gerçekleşmiş”
dedi.

“Uygun bir çözüm üretilmesini istiyoruz”
Tel ağ sistemi yerine kuşların zarar görmeyeceği farklı yöntemler uygulanmasını istediklerini ifade eden Başargil, yetkililere çağrıda bulundu. Başargil,
“5. günümüz hiçbir kurumdan ses çıkmadı şimdiye kadar bir gelişme olmadı. 5199 sayılı kanuna göre hayvana şiddet suçtur. Ne kadar kuş ölüsü var bilmiyoruz. İl Kültür Turizm Müdürlüğünden arandık ve üzüntü duyduklarını söylediler. Bu durumu düzelteceklerini söylediler. Buraya ekip gönderdiler ve ekibin yaptığı her tarafa çivi yerleştirmek olmuş. Biz bunu kabul etmiyoruz. Buraya daha uygun bir çözüm üretmelerini istiyoruz. Dış mekan kapatılabilir. Kuşlarla birlikte yaşanabilecek bir ortam olabilir”
ifadelerini kullandı.





