Türkiye'de her geçen gün gelişim gösteren ancak hak ettiği ilgiye ulaşmak için büyük bir mücadele veren kadın futbolu, sahadaki fedakarlıkların yanı sıra önyargılara karşı verilen direnişle de dikkat çekiyor. Antalya'da faaliyet gösteren ve kulüpleşme sürecini sürdüren Futbol Akademisi'nde ter döken genç sporcular, hedeflerini, karşılaştıkları engelleri ve kadın futbolunun geleceğine dair beklentilerini dile getirdi.

Engin Hoca Foto

Teknik direktörden TFF ve destek vurgusu

Akademinin çalışmaları ve kadın futbolunun genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Teknik Direktör Engin Taşdemir,

Kız çocuklarının futbola aidiyeti çok yüksek. Yetenekli çocuklar da var. Biz istiyoruz ki Türkiye'de kadın futbolu biraz daha aşama katetsin. Kız çocuklarına biraz daha fazla değer verilsin, destek verirsin. Biz onun peşindeyiz. Akademimiz de yaklaşık 1,5 ay önce kuruldu. Kulüpleşme yolundayız şu anda. Kulübümüz de hazırlanıyor. TFF'nin resmi liglerine çıkabileceğiz. Yaklaşık bir 3 ay sonra o da hallolmuş olacak. Türkiye genelinde bunu söylüyorum. Sadece Antalya için söylemiyorum. Kadın liglerine biraz daha değer verilmeli diye düşünüyorum. Federasyon tarafından da destek alıyor kadın futbolu ama yeterli düzeyde olduğunu düşünmüyorum. Biraz daha kız çocuklarının üzerinde pozitif anlamda etkisi olması gerektiğini düşünüyorum Türkiye genelinde.

diye konuştu.

SheMall AVM'de Shopping Monster Fest başladı! Yüzde 80'e varan indirimlere yoğun ilgi
SheMall AVM'de Shopping Monster Fest başladı! Yüzde 80'e varan indirimlere yoğun ilgi
İçeriği Görüntüle

Merve Hoca Foto

'Sektörün zorlukları çok'

Futbolun içinden gelen ve üç yıldır antrenörlük yaparak kadın sporculara rehberlik eden antrenör Merve Hamalı,

Üç yıldır kadın futbolunda çalışıyorum. Ondan önce kendim de kadın futbolunda yer aldım. Bu branş zor bir branş. Yani oynarken de zordu, çalışırken de zordu. Bizim amacımız da hem büyük kulüplere oyuncular yollamak, hem de burada var olabilirsek, yapabilirsek burada büyük bir kulüp olmak. Ben futbola başlayalı 10 yıldan uzun süre oldu. O zaman çok daha büyük yargılar vardı. Birçok arkadaşım antremanlara zorla gelirdi, işte aileleriyle problemler yaşarlardı. Bir de bu spor olunca ve erkekler üzerinde bu kadar egemen bir spor olunca, kadın olarak bunu göstermek de zor. O yüzden çok zorluklar yaşanıyor. Aslında Antalya bunu yükseltmek ve bir yere getirmek için çok güzel bir şehir. Umarım istediğimiz ve düşündüğümüz gibi ilerler.

dedi.

"Yapamazsınız" diyenlere sahada cevap

Toplumdaki ön yargılara aldırmadan yeşil sahalarda ter döken genç yeteneklerden Sude Koç, Zeynep Nur Demirbaş ve Öykü Erkuş, futbol yolculuklarında yaşadıkları deneyimleri şu sözlerle paylaştı:

"Yapamazsınız. Siz kadınsınız. Kadın gücü, erkek gücü bir değil. Vuracağınız şutlar gitmeyebilir. Kolay bir futbol değil zaten. Futbol zaten kolay bir oyun değil. Yapamazsınız' diyenler çok fazla oldu. Ama biz her seferinde 'yapabiliriz' diyerek daha çok üstüne bindik. Ve yapmayı da başardığımızı düşünüyorum"

Hiç kadın futbolu görmeyen kişiler. Dışarıda ya da antrenmanı geçerken gören kişiler şaşırıyorlar genelde. Oynayabildiğim kadar oynayıp, sonradan antrenörlük yapmak istiyorum"

Ben arkadaşlarımla oynuyordum. Sonra daha yetenekli olmak için bir kursa gittim. Oradan da buraya geldim. Çok memnunum"

Kadın Futbolcu Foto 2

Velilerden çocuklarına tam destek

Çutbolcu aileleri Fatma Topal ve Ozan Sarı, yaşanan bu gurur dolu süreci şu şekilde aktardı:

Ben çok sevindim. Yani bir futbolcu annesi olmak beni çok mutlu etti. Severek oynuyor kızım. Biz de o oynarken çok mutlu oluyoruz onu izlemekten

Yani garipten, yani şaşırtıcı, yani şaşırıyor insanlar genelde. 'Kız futbol mu oynuyor' diye. Ama yavaş yavaş toplum buna alışıyor yani. Kızlar bu konuda bayağı etkili

Muhabir: İlayda Zeybek