Gebze Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ferit Çakır tarafından hazırlanan teknik rapor, tarihi yapı üzerindeki tehlikeyi gözler önüne serdi. Raporda, günde 64 kez geçen eski tip tramvayların oluşturduğu titreşimlerin, tarihi burç ve çevresindeki yapı kalıntıları üzerinde yıkım riski oluşturabileceği belirtildi. Eski Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram da şiddetli yağmur ve fırtınaların riski artırdığını ifade ederek Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruda bulundu.
"Bu önlem yeterli değil"
Burçların çevresine çekilen tel örgüler, koruma uzmanları tarafından estetik ve güvenlik açısından eleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Bakır, uygulamanın kalıcı bir çözüm sunmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Aslında en doğrusu buranın sağlıklı bir restorasyonunun yapılması. Yapının detaylı tespitlerinin yapılıp ölçüm sensörleri yerleştirilmesi, tramvay hattının etkisinin bilimsel olarak izlenmesi ve buna göre restorasyon projelerinin hazırlanarak Koruma Kurulu'nun onayından geçirilmesi gerekir. Bu görüntü hem estetik olarak hoş değil hem de yapıyı koruyacak bir çözüm değil"
"Restorasyon şart"
Tel örgünün olası parçaların düşmesini tamamen engellemeyeceğini vurgulayan Bakır, tehlikenin boyutuna dikkat çekerek şöyle devam etti:
"Yukarıdan düşecek bir parça rüzgarın etkisiyle tel örgünün dışına bile düşüp, tehlike oluşturabilir. Geçici bir önlem olarak üst kısmına file gerilerek düşebilecek parçaların engellenmesi düşünülebilir. Ancak asıl yapılması gereken, surların ve tarihi yapıların tamamı için restorasyon projelerinin hazırlanması ve bu eserlerin hem korunması hem de güvenli hale getirilmesidir"





