Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 yılından bu yana 26 kapalı sistem tarımsal sulama tesisi hayata geçirildi. Bu tesislerden 4 bin 690 çiftçi, toplam 43 bin dekar tarım alanında faydalanıyor. Ayrıca 375 tarımsal sulama kooperatifi ve muhtarlıklara toplam 644 bin 673 metre sulama borusu desteği sağlandığı belirtildi. Kapalı sulama sistemleri sayesinde su kayıplarının ve vahşi sulamanın azaltılması hedeflenirken, üreticilerin daha verimli sulama yapmasının da önü açılıyor.

Enerji ihtiyacının yüzde 85'i karşılanıyor
Desteklerin önemli bir bölümünü ise enerji maliyetleri oluşturuyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait güneş enerji santrallerinde üretilen elektrikle 53 tarımsal sulama kooperatifinin enerji ihtiyacının yüzde 85'i karşılanıyor. Belediye verilerine göre 2019-2026 yılları arasında 53 kooperatif ve belediye tarafından işletilen tesislere, güncel değerlerle yaklaşık 419 milyon liralık enerji desteği sağlandı.

Üreticinin su maliyeti düşüyor
Demre Beymelek Sulama Kooperatifi Başkanı Ergün İnceoğlu, enerji desteğinin sondajdan başlayarak dağıtım hatları, havuzlar ve tarım arazilerine kadar sulama sisteminin tamamında kullanıldığını belirtti. İnceoğlu, enerji desteği sayesinde üreticilere suyun tonunu 8 liraya ulaştırabildiklerini, belediye desteği bulunmaması halinde bu maliyetin 25 liranın altına düşemeyeceğini ifade etti.
Çiftçinin üretim alanı genişledi
Destekten yararlanan üreticiler ise kapalı sulama sistemlerinin yalnızca maliyetleri düşürmediğini, aynı zamanda üretim imkanlarını da artırdığını belirtiyor. Demre Beymelek'te üretim yapan Vedat Zorlu, geçmişte Demre Çayı'ndan traktör ve tankerlerle su taşımak zorunda kaldıklarını, bunun hem mazot maliyetini hem de zaman kaybını artırdığını söyledi. Sulama suyunun bölgeye ulaşmasıyla birlikte üretim alanlarını genişletebildiklerini belirten Zorlu, bunun çiftçilerin gelirlerine de olumlu yansıdığını ifade etti.
Üretici Muhammed Karaduran da sulama motorlarının sürekli çalışmasının yüksek elektrik maliyeti oluşturduğunu belirterek, belediyenin enerji desteğinin bu yükü azalttığını söyledi. Karaduran'a göre üretim maliyetlerinin düşmesi, yalnızca çiftçiyi değil, ürün fiyatları üzerinden tüketiciyi de olumlu etkileyebilecek bir gelişme.
Bu desteklerle Antalya'da hem su kaynaklarının daha verimli kullanılması hem de çiftçinin enerji ve sulama maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor.




