Antalya’nın Akseki ilçesinde kadınlar, hem sofralara doğal lezzet katmak hem de aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla katkısız nar ekşisi üretimine başladı. Zahmetli ve geleneksel yöntemlerle hazırlanan nar ekşisi, kilogramı 600 liradan alıcı buluyor.
Her yıl kış hazırlıkları kapsamında üretim yapan kadınlar, Ekim ayı başında olgunlaşan narları bahçelerden topluyor. Sopa yardımıyla taneler ayrılıyor ve çuvallara konuyor. Ardından özel şırahanelerde ezilen narlar, suyu çıkarıldıktan sonra bakır tavalarda odun ateşinde uzun saatler kaynatılıyor.
Katkısız ve tamamen doğal şekilde hazırlanan nar ekşisi, koyulaştıktan sonra şişeleniyor ve sofralara sunuluyor.
Alaçeşme Mahallesi’nde yaşayan 92 yaşındaki Rahime Uslu, üretim sürecini şöyle anlattı:
“Komşularımla narları topluyor, tanelerini ayırıp çuvallara koyuyoruz. Şırahanelerde eziyor, odun ateşinde 5-6 saat kaynatıyoruz. Katkı maddesi kullanmadan tamamen doğal yapıyoruz. Çok emek istiyor ama tadı her şeye değer.”
Uslu, ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kalan nar ekşilerini satışa sunduklarını ve kilogram fiyatının 600 lira olduğunu belirtti.
Türkiye’nin nar üretiminde önde gelen illerinden biri olan Antalya’da, Akseki’de kadınların el emeğiyle ürettiği nar ekşisi, doğallığı ve aromasıyla sofraların vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Yöresel kültürü yaşatan bu lezzet, aynı zamanda bölge ekonomisine de katkı sağlıyor.