Muğla’dan Hatay’a uzanan kıyı şeridinde her yıl binlerce yavru kaplumbağa dünyaya geliyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve yerel halkın iş birliğiyle koruma çalışmaları yürütülüyor.

Yuvalama Alanları Nereler?


Caretta carettalar Türkiye’de özellikle şu sahillerde yuva yapıyor:



  • Muğla: Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye

  • Antalya: Patara, Kale, Kumluca, Olimpos-Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa

  • Mersin: Anamur, Göksu Deltası, Alata, Davultepe, Kazanlı

  • Adana: Akyatan Gölü, Yumurtalık

  • Hatay: Samandağ sahilleri


Üreme Süreci Eylül Sonuna Kadar Sürecek


Mart ayı ortalarından itibaren çiftleşmeye başlayan Caretta carettalar, nisan sonundan itibaren yumurtalarını bırakıyor. Yavruların yumurtadan çıkışı ise temmuz ayında başlayıp eylül sonuna kadar devam ediyor.


Vatandaşlara Önemli Uyarılar


Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), kaplumbağaların çiftleşme sürecine girdiğini duyurarak vatandaşların duyarlı olmalarını istedi. Işık ve gürültü kirliliğinin, kaplumbağaların yumurtlama sürecini olumsuz etkilediğine dikkat çeken uzmanlar, sahillere araçla girilmemesi ve yuvalama alanlarının korunması gerektiğini hatırlattı.

Yorumlar
Editör Hakkında