Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Toker Ergüder tütün kullanımına yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tütün kullanımının ekonomiye olan maliyetine yönelik açıklamalarıyla dikkat çeken Ergüder sigara fiyatlarına yönelik de öneride bulundu.
Ergüder, sigaranın yalnızca toplum sağlığını tehdit etmediğini, aynı zamanda ülke ekonomisi üzerinde de ağır bir yük oluşturduğunu vurgulayan Ergüder paylaştığı verilerle oldukça dikkat çekti.
''SİGARA 300 TL OLMALI'' DEDİ!
Türkiye gazetesinin haberine göre, tütün tüketimini düşürmenin en rasyonel yolunun vergilendirme ve fiyat artışları olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ergüder, çarpıcı istatistikler paylaştı. Ergüder açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
"Türkiye'de sigara, OECD ve Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında oldukça ucuz kalmış durumda. Yapılan araştırmalar, fiyattaki %10'luk bir artışın tüketimi %8 oranında düşürdüğünü kanıtlıyor. Ancak son yıllarda fiyatlar, enflasyon ve satın alma gücü karşısında beklenen caydırıcılığı yitirdi." dedi.
Dünya genelindeki mantık doğrultusunda bir paket sigaranın fiyatı yaklaşık 5 litre benzin bedeline denk geliyor. Mevcut akaryakıt fiyatları baz alındığında Ergüder'e göre Türkiye'de bir paket sigaranın taban fiyatının 300 TL olması gerekiyor.




