Kanser hastalıkları ve özellikle robotik kanser cerrahisi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Oktar Asoğlu, İngiltere’de düzenlenecek 10’uncu Portsmouth Colorectal Kongresi’nde canlı ameliyat yapmaya hazırlanıyor. 9-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongrede, farklı ülkelerden alanında uzman çok sayıda bilim insanı bir araya gelecek. Prof. Dr. Asoğlu’nun gerçekleştireceği ameliyatın hem salonda hem de çevrim içi olarak yayınlanacağı belirtildi.

Dünyanın önde gelen isimleri katılacak
Kongre hakkında bilgi veren Prof. Dr. Oktar Asoğlu,
“Kongrenin özelliği canlı yayınlarla yapılan bir kongre, hem salona hem online yapılıyor. Böylelikle binlerce kişiye ulaşabiliyor. İlginç tarafı rektum kanserinde devrim yaratan Bill Shields, 90 yaşına geldi. Onun moderatörlüğünde 3 cerrah, canlı ameliyat yapacağız. Eş zamanlı ve dünyada bu işin standardını koyan 90'a yakın bilim insanı da orada olacak. Moderatörlüğünü, tekniği tanımlayan bilim insanı yapıyor, diğerleri de standartları koyan bilim insanları. Biz de canlı performansla ameliyat yapacağız ve 2- 2,5 saatlik bir süreçte bu tartışılacak"
dedi.

Türk tıbbı adına önemli adım
Daha önce farklı ülkelerde de canlı ameliyatlara katıldığını belirten Asoğlu, İngiltere’deki organizasyonun mesleki anlamda önemli bir zirve olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Asoğlu,
“İngiltere'deki bu büyük kongrede de yabancı bir hastayı, yabancı bir ülkedeki kongre sırasında ameliyat eden, benim bildiğim kadarıyla ilk kez oluyor. Ben başka ülkelerde onlarca kez ameliyat yaptım. İngiltere'deki kongre de bir nevi meslek zirvesi. Buna götüren şey de tabii, yıllardır belirli bir alanda çalışma, yayın yapma, uzun yıllar kongrelerde çeşitli basamaklarda görev aldıktan sonra bilimsel yaptığınız şeylerin karşılığı"
diye konuştu.

Ameliyat dünya genelinden izlenecek
Canlı ameliyatın çevrim içi sistem üzerinden dünyanın birçok ülkesinden takip edileceğini söyleyen Prof. Dr. Asoğlu,
“10 Haziran Çarşamba günü saat 11.00'de canlı ameliyatın gerçekleşeceğini belirten Prof. Dr. Asoğlu, “Tabii online dünyanın her yerinden izlenecek. Tıbbi cerrahlar kendini tanımlayıp kongreye online kayıt yaptırıyor. Kayıt yaptırdıktan sonra online olarak tüm kongreyi izliyor, soru sorabiliyor, moderatör kanalıyla soru da sorabiliyor. Yani cerrahlar izleyebilecek. Canlı ameliyatı Güney Kore'den 10 bin vaka yapmış çok üst düzey bir cerrah Prof. Choi ve Norveç'ten Prof. Lars Thomas ile birlikte yapacağız. İki isim de çok önemli cerrahlar. Üçümüz aynı ameliyatın farklı versiyonlarını yapacağız eş zamanla. Tabii ilginç tarafı asıl orada bir sürü moderatör var. Bunlar da dünya standartlarını koymuş bilim insanları, ameliyatı yorumluyor. Bill Shields bu tekniği tanımlayan kişi. En güzel tarafı da ben asistanken ismini duyduğum, izlediğim, heyecanla merak ettiğim adamın önünde bunu yapıyor olmak ayrı bir şey olacak"
dedi.




